My kobiety.Nasze potrzeby

Popularne posty

wtorek, 1 marca 2016

Czego Powinnismy Unikac zeby Nie Zniszczyc Naszej Zdrowej Diety! Co nam nie sluzy o czym nie wiedzielismy!

A oto i lista naszych Czestych zlych przekasek!

1. JOGURT AROMATYZOWANY

Jogurt smakowy zazwyczaj zawiera więcej cukru niż zwykły jogurt. Niektóre odmiany posiadają aż 26 gramów cukru na porcję. Wybierz opcję z najmniejszą ilością cukru, aby uniknąć dodatkowych kalorii.

2. MIESZANKA STUDENCKA

Czy orzechy są tuczące? Zależy jakie i w jakich ilościach. Zawierają wiele wartościowych substancji, jednak należy zachować umiar. Przykładowo mieszanka studencka ma mnóstwo tłuszczu oraz kalorii. Jedna garść mieszanki może zawierać aż 175 kalorii. Oczywiście nie musisz całkiem rezygnować z tego przysmaku. Wystarczy, że ograniczysz jej ilość w ciągu dnia.

3. PRECLE

Precle zawierają mnóstwo soli, która może powodować zatrzymanie wody w organizmie i mylne poczucie głodu. Jeśli masz ochotę na sól, wybierz solone orzechy lub coś zawierającego więcej błonnika.

4. ORZESZKI SOJOWE

Nie wszystkie sojowe produkty są zdrowe. W rzeczywistości jedna czwarta filiżanki orzeszków sojowych (czyli mniej niż kilka) ma około 130 kalorii, podczas gdy edamame (surowa soja) ma tylko 90 kalorii. Można więc zjeść podwójną ilość edamame przy tej samej liczbie kalorii!

5. DIETETYCZNE NAPOJE

Udowodniono, że sztuczne słodziki zwiększają ryzyko przyrostu masy ciała, mimo że są dodatkami niskokalorycznymi. Mają one wpływ na sposób, w jaki Twój mózg reguluje apetyt, więc należy całkowicie ich unikać. Poszukaj niesłodzonych soków owocowych lub spróbuj gazowanej wody.

6. WAFLE RYŻOWE

Mają wysoki indeks glikemiczny – czyli tendencję do podnoszenia poziomu insuliny i cukru we krwi. Jedzenie żywności o niższym indeksie glikemicznym może dwukrotnie przyspieszyć utratę wagi, więc w ramach zdrowej przekąski wybierz popcorn zamiast ciastek.
7. KOKTAJLE
Koktajle zawierają dużo owoców, ale także dużo cukru. Co gorsza, większość pojemników zawiera znacznie więcej niż jedną porcję. Jeśli masz wypić koktajl, należy zwrócić uwagę na rozmiar lub jeszcze lepiej – zrobić własny w domu nie używając do tego cukru.

8. CHIPSY BANANOWE

Chipsy bananowe są bogate w tłuszcze nasycone co oznacza, że również w kalorie. Wystarczy przejść prosto do źródła – czyli samego banana i wyciąć przy tym wszystkie tłuszcze nasycone oraz 20 procent kalorii.

9. LATTE

Latte może zawierać mnóstwo cukru, nawet 47 gram w przypadku pół litrowej porcji. Jeśli często kupujesz kawę, przejdź na opcję beztłuszczową. Jeszcze lepiej będzie zrobić własne latte w domu. Smakuje lepiej i mają mniej kalorii.

10. PUDDING

Puchary puddingu są bogate w cukier i kalorie. Aby pozbyć się obydwu, należy tworzyć własny budyń w domu, dzięki czemu można kontrolować ilość użytego cukru.
11. MŁODA MARCHEWKA
Są świetne pod względem ilości kalorii, ale po ich zjedzeniu możesz dalej czuć się głodny i chętny na kolejną przekąskę. Dodaj hummus jako dip! To zniweluje uczucie głodu i doda cennego białka.

12. KRAKERSY SEROWE

Serowe krakersy są robione tak, abyś chciał jeść więcej. Nawet jeśli jedna porcja jest duża (nawet 27 krakersów i więcej), to prawdopodobnie nie będziesz w stanie na niej poprzestać. Jednym ze sposobów, aby zmniejszyć apetyt jest zjedzenie chleba pełnoziarnistego z krakersami. Jeszcze lepiej – wyrzuć krakersy i zadowól się samym chlebem.
13. MUESLI
Muesli ma rzeczywiście mnóstwo kalorii, więc być może nie jest najlepszą przekąską, ale świetnie nadaje się chociażby na śniadanie. Owies zaspokoi twój głód, a nie posiada dodatku cukru i tłuszczu jak muesli.
14. CIASTKA
Ciastka w opakowaniach po 100 gram mogą załagodzić apetyt, ale nie dostarczają organizmowi żadnych wartości odżywczych. Niektóre produkowane są z nasion, lecz ich cena jest wysoka.

15. OWOCOWE CIASTA

Fakt, że w cieście znajdziemy jakieś owoce może sugerować, że produkt jest warty uwagi. Niestety, ale ciasta zawierają mnóstwo cukru, który wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej.

16. FAST FOODY

Hamburger czy frytki może i nie są dużą porcją jedzenia, ale dostarczają organizmowi ogromną ilość kalorii. Przekąska pod taką postacią źle działa również na serce z uwagi na sporą ilość tłuszczu.

17. CHIPSY

Chipsy produkowane są z ziemniaków. Proces ich powstawania jest prosty. Ziemniak zostaje pocięty na plasterki, które lądują we frytkownicy. 20 dkg chipsów to ponad 500 kalorii.

18. ZIEMNIAKI

Na temat ziemniaków są różne opinie. Jedno jest pewne, nie należy spożywać ich w postaci smażonej lub polanych masłem. Obojętne w jakiej formie zjemy ziemniaki – są ciężkostrawne. Alternatywą może być topinambur.

19. SOKI

Soki to doskonałe źródło witamin, ale w pewnych przypadkach mogą okazać się także tuczące. Szczególnie gdy zawierają cukier. Jak we wszystkim należy zachować umiar. Nie wyrzucajcie soków całkowicie z diety, ale najlepiej gdy będziecie pić soki warzywne lub ze świeżych owoców.  Jeden litr soku zawiera ogromną dawkę fruktozy, której nasz organizm nie potrzebuje aż tyle. Najlepszym rozwiązaniem będzie sałatka owocowa, która zawiera wszystkie niezbędne witaminy.
20. WSZYSTKO, CO MROŻONE
Produkty mrożone po rozmrożeniu przypominają świeże warzywa, jednak w zależności od sposobu przechowywania i późniejszego przygotowania tracą od 5 do 30% witamin. Spożywanie produktów mrożonych, to przyjmowanie sporej dawki kalorii przy mniejszej ilości witamin i substancji odżywczych co może skutkować powolniejszym trawieniem. Produkty świeże są droższe, ale lepsze.
21. Smażone mięsa (przede wszystkim te tłuste),
Warto unikać mięsa smażonego. Rozwiązanie jest bardzo proste. Wystarczy zacząć jeść mięso gotowane. Dobrym sposobem jest także zwiększenie w swojej diecie spożycia ryb o niskiej zawartości tłuszczu czy frutti di mare. 
22. Białe pieczywo,
Grzaneczki, bułeczki i rogaliki. Kto ich nie kocha? Nikt nikomu ręki nie utnie za małe grzeszki, ale przecież każdy dobrze wie, gdzie one prowadzą. Dlatego będąc na diecie ogranicz, a najlepiej całkowicie pozbądź się białego pieczywa. To pierwszy i bardzo ważny krok na twojej drodze do dobrej wagi.

23. Rozgotowane makarony,
No tak, a co z makaronami i ziemniakami, które tak lubimy? Ktoś może zapytać w takim razie, co mam w ogóle jeść? Przede wszystkim ograniczać, a potem zastąpić otrębami, kiełkami zbożowymi, ryżem brązowym, kaszą gryczaną i jęczmienną. 
24. Smalec-to wiadomo ;)

Share Up To 110 % - 10% Affiliate Program